duminică, 24 noiembrie 2013

Paine rustica

Paine rustica

In ajun de Craciun, ramanem fara strop de paine. Magazinele cu raftul gol si brutaria inchisa! Si pentru ca tot aveam de gand sa incercam sa coacem paine, am zis ca acesta este momentul:))

Ingrediente:

-750 gr făină normală (tip 55)
-2 linguriţe de drojdie uscată (sau echivalentul în drojdie proaspătă ~30 gr. )
-2 linguriţe rase de sare
-600 ml de apa caldă (dar nu fierbinte) 

Cum se prepara:

Intr-un castron se amesteca faina, sarea si drojdia uscata. Se adauga 600 ml apa calduta si se amesteca vartos pana la omogenizare. Nu se framanta! Se arunca putina faina peste aluat si se acopera castronul cu un prosop. Se lasa la dospit in loc cald, 1-2 ore. Dacă temperatura ambiantă e mai ridicată de 20°c, 1 oră jumătate e suficient, dacă dimpotrivă e mai rece, puteţi lasă mai mult. Dupa ce alauatul e crescut, se incalzeste cuptorul la 250 grade. Eu am copt aceasta paine direct in tava mare de la cuptor, in prealabil am presarat faina pe tava sa nu se "prinda" aluatul. Am rasturnat aluatul in tava, i-am dat o forma ovala si l-am pus la copt. O ora si 10 minute, atat a durat la mine!

PS: daca as fii folosit drojdie proaspata, as fii dizolvat-o in 100 ml apa calduta din cei 600 ml necesari si as fii lasat-o la dospit cca 10 min. Dupa care as fii amestecat-o cu restul ingredientelor.


Am avut si paine proaspata de sarbatori! Asta a trecut prima!














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu